TRANSPORT GRATUIT LA COMENzi mai mari de 200 RON

Pornește cu noi într-o călătorie de explorare a pietrelor și a culorilor și găsește în fiecare zi de vineri și luni ascuns în articolul curent codul de reducere pe care îl poți folosi în magazin!

Grăbește-te, însă, codul are valabilitate limitată!

Pentru că iubim pietrele, fiecare bijuterie pe care o confecționăm este făcută cu pasiune, însă fiecare colier are tainele sale, la fel cum fiecare piatră poartă cu sine misterul caracteristic formării ei. Ne-am gândit să împărtășim tainele pietrelor prețioase și semiprețioase cu tine. Vom încerca să păstrăm o atmosferă pământeană și îți vom explica de ce anumite aspecte ezoterice și spirituale sunt, de fapt, factori ce pot fi explicați logic și pragmatic.

În săptămânile ce urmează vom vorbi despre legătura dintre culori, punctul energetic din corpul uman caracterizat de respectiva culoare (chakra) și energia pe care o putem asimila cu ajutorul pietrelor.

Totul este energie

Teoria „Totul este energie” este o teorie acceptată și demonstrată în fizica cuantică. Te-ai întrebat vreodată câtă energie este în ceva solid? Nucleul fiecărui atom care compune scaunul pe care te afli, de exemplu, este o sursă imensă de energie compactată, astfel încât ea apare ca fiind solidă. După cum a enunțat un mare om pe la începutul secolului trecut, E = mc2, unde E este energia conținută de o masă m, pe care o putem afla dacă înmulțim masa respectivă cu viteza luminii în vid la pătrat (c). Nu voi intra în amănunte, dar plecând de la premisa că absolut totul în acest univers este energie, voi încerca să explic de ce vibrația culorilor este de o importanță majoră în psihologia subconștientului uman. Mai mult decât atât, vom explora diversele tipuri de formare a cristalelor, astfel încât să înțelegem de ce un anumit cristal are o serie specifică de proprietăți energetice, iar altul este cu totul diferit din punct de vedere al beneficiilor pe care le poate aduce.

Frecvența creierului[i]

La baza fiecărui gând, stare de spirit sau comportament, stau neuronii, care comunică între ei prin impulsuri electrice. Undele pe care creierul uman le emite sunt suma acestor milioane de impulsuri. Aceste unde și trăirile de zi cu zi sunt direct corelate. Studiile arată că atunci când undele noastre nu sunt armonioase, întâmpinăm și problemele de natură emoțională sau de sănătate corespunzătoare.

Tipuri de unde:

Infra-joase (< 0,5 Hz)

Despre aceste unde nu se știu foarte multe, deoarece este foarte greu să fie detectate datorită frcvenței foarte joase la care vibrează. Cu toate astea, se crede că aceste unde stau la baza activității ritmului cortical pe care se clădesc funcțiile cerebrale mai înalte. Se pare și că au o importanță majoră în sincronizarea creierului și ajută la buna funcționare a rețelei de neuroni.

Unde Delta (0,5 Hz – 3 Hz)

Sunt undele generate în stare de meditație adâncă și în somnul fără vise. Ele suspendă simțul mediului înconjurător și sunt sursa empatiei. Vindecarea și regenerarea țesuturilor sunt stimulate în această stare și de aceea un somn adânc și odihnitor este esențial pentru procesul de vindecare.

Unde Theta (3 Hz – 8 Hz)

Undele Theta apar în timpul meditației și în timpul somnului. Sunt un fel de poartă către memorie și cunoaștere. Sunt acea senzație pe care o experimentăm în starea de veghe sau în timp ce ne trezim. Undele theta sunt undele de visare, de imagini vii și intense, de intuiție și de informație dincolo de cunoașterea conștientă normală. Acolo păstrăm ascunse fricile, traumele și cele mai negre coșmaruri.

Unde Alpha (8 Hz – 12 Hz)

Undele Alpha sunt prezente în gândirea fluidă, liniștită și în unele stări meditative. Ele reprezintă prezentul, aici și acum. Creierul se odihnește atunci când emite unde Alpha. Ele ajută în ansamblu la coordonarea mentală, la relaxare, la vioiciune, la unificarea minții cu corpul și la învățare.

Unde Beta (12 Hz – 38 Hz)

Undele Beta domină activitatea de zi cu zi și starea normală de trezire. Ele sunt rapide, prezente când suntem în alertă, atenți, ocupați cu rezolvarea problemelor, gândire, luarea deciziilor și cu activități ce necesită o concentrare mentală mare. Ele sunt divizate în 3 categorii:

  • Beta 1 (12 Hz – 15 Hz) – reflecție sau inactivitate rapidă
  • Beta 2 (15 Hz – 22 Hz) – implicare mare sau înțelegerea activă a ceva
  • Beta 3 (22 Hz – 38 Hz) – gânduri foarte complexe, integrarea unor noi evenimente, neliniște sau emoții mari

Unde Gamma (38 Hz – 42 Hz)

Undele Gamma sunt cele mai rapide și sunt asociate cu procesarea simultană a informațiilor din diferite părți ale creierului. Fiind cele mai subtile unde, mintea trebuie să fie calmă pentru a accesa informația. Aceste unde au fost inițial numite „zgomote reziduale ale creierului”, până când oamenii de știință au observat prezența lor în asociere cu iubirea universală, altruism și virtuți excepționale. Undele Gamma, sunt de asemenea, mai înalte decât impulsurile neuronale, deci cum sunt generate, rămâne încă un mister. Se speculează, însă, că aceste unde modulează percepția și conștiința și că o prezență mai mare a undelor Gamma este asociată cu conștiința supremă și apariția spiritului.

Așadar, pentru că totul în acest univers este energie și pentru că vibrăm pe diferite unde în funcție de starea de spirit în care ne aflăm sau în funcție de mediul în care ne aflăm, iar culorile au fiecare o frecvență specifică pe care vibrează, devine cert faptul că este imposibil ca ele să nu aibă un impact asupra subconștientului nostru.

[i] http://www.brainworksneurotherapy.com/what-are-brainwaves

Chakre[ii]

Chakrele sunt centrii energetici ai corpului uman, localizate în puncte foarte specifice.  Aspectul spiritual și religios este desigur foarte important, dar mai mult decât atât, cel fizic nu este deloc de neglijat. După cum am stabilit deja, celulele din corpul nostru sunt o sursă imensă de energie. Studiile arată că în fiecare dintre aceste puncte cheie există o puternică activitate electromagnetică măsurată. Spre exemplu, cea mai puternică, chakra inimii, emite unde electromagnetice circular până la câțiva metri în afara corpului, fiind o sursă nemaipomenită de energie reală, măsurabilă și uneori palpabilă.

Este important să înțelegem faptul că aceste puncte energetice, care au fost prima dată menționate în Scripturile Hinduse acum mii de ani, sunt, cel puțin, o metaforă asociată cu activitatea din zona respectivă. Psihologic vorbind, dacă stimulăm și îngrijim o anumită chakră, avem șanse mult mai mari de a produce efecte benefice și de a îmbunătăți sectorul de viață guvernat de ea. Nu vorbesc despre efectul Placebo, ci despre faptul că din punct de vedere psihologic, atunci când avem o credință foarte mare în ceva și mai ales atunci când este vorba despre ceva dinăuntrul nostru, deci controlabil, atunci nimic nu ne poate opri să ne atingem scopul.

Vom vorbi despre fiecare chakră și despre culoarea care o caracterizează în detaliu în articole separate, astfel încât să înțelegem cât mai bine aspectele pe care le guvernează, atât metaforic, cât și fizic, să descoperim beneficiile pe care le putem avea îngrijindu-le și ce putem face pentru a le activa și a le păstra într-o bună stare de funcționare.

[ii] http://www.modernchakra.com/chakra-science.html

Istoria terapiei prin culoare[iii]

Pentru oamenii din antichtate, a căror viață era guvernată de lumină și întuneric, majoritatea ființelor vii erau vitalizate de culori precum roșu, portocaliu și galben, culori specifice zilei și reîmprospătate de culori calmante precum albastru, verde și violet în timpul nopții. Pentru ei, fiecare culoare era specifică unui aspect divin și credeau că fiecare influențează un aspect diferit al vieții.

Conform mitologiei egiptene, terapia prin culoare este asociată cu zeul Thoth, cunoscut și sub numele de Hermes Trismegistus la greci. Au fost găsite și suluri de papirus ce datează din 1550 Î.Hr.[iv] care atestă existența unei forme de terapie prin culoare în China, India, Egipt și chiar și în orașul pierdut Atlantis. Potrivit acestora, existau niște camere sau temple speciale care erau folosite pentru a vindeca bolile cu lumină naturală, camere colorate în culori specifice, iar unele practici foloseau o combinație de sunet, culoare, Mandale și cristale. Principiile pe care se bazează terapia prin culoare au fost incluse de către grecii clasici în textele științifice pe care s-a bazat întreaga știință vestică până în Evul Mediu.

Odată cu creștinismul însă, au fost eradicate toate practicile păgâne și inclusiv practicile vindecătoare originare în toate tradițiile politeiste, ajungând astfel să fie interzise și să fie considerate oculte și practicate numai în secret.

Undeva în jurul anului 1000 D.Hr., un medic arab, discipol al lui Aristotel, Avicenna, în Canonul lui de Medicină, a subliniat importanța culorilor în tratarea și depistarea bolilor. El a sintetizat chiar și un tabel în care a asociat fiecare culoare cu un anumit temperament și cu starea fizică de sănătate. Tot aici, a subliniat însă și potențialul dăunător al culorilor, subliniind că într-o stare fizică mai puțin bună trebuie să se aibă în vedere contracararea problemei și nu exagerarea ei.

În perioada Renașterii, în jurul anului 1500, a apărut vestitul alchimist Paracelsus. El folosea în principal lumina și culoarea pentru vindecare, însă succesul lui s-a datorat alăturării acestora cu elixire, amulete, talismane, plante și minerale. După Evul Mediu însă, Paracelsus și toți ceilalți mistici și-au pierdut credibilitatea din cauza apariției unui nou curent de raționalism și, până la sfârșitul secolului 19, toată atenția științifică era exclusiv îndreptată asupra lumii materiale, eradicând spiritualul. Medicina s-a axat și ea, desigur, pe planul fizic, ignorând cu totul aspectul minții și al sufletului. Așa s-a pierdut cunoștiința foarte valoroasă că mintea, sufletul și corpul sunt direct conectate.

Înainte de anul 1900 a existat un curent în care mulți medici au făcut diverse studii și au constatat importanța culorilor în terapia fizică. Treptat, această practică a fost reintrodusă în tratamentul diverselor boli. În ultimii ani s-au făcut tot mai multe studii și cercetări în ceea ce privește efectul pe care îl au culorile asupra psihicului uman și cum pot acestea influența starea de bine a organismului.

Din punct de vedere fizic, în funcție de frecvența vibrației pe care o are fiecare culoare, creierul percepe unda și o traduce în energia electromagnetică ce-i corespunde, existând astfel un efect concret al culorii asupra creierului. Dacă luăm în considerare și faptul că pielea este și ea un organ ce absoarbe lumina, iar culorile sunt în mare parte absorbite prin intermediul ei și nu doar al ochilor și, mai mult decât atât, faptul că s-au făcut studii care arată că până și cei nevăzători sunt afectați de energia unei culori, atunci putem spune cert că există o relație foarte strânsă între culorile ce ne înconjoară și felul în care ne simțim. În consecință, culorile au efecte benefice sau dăunătoare asupra organismului, în funcție de necesitățile corpului dintr-un anumit moment. Vom vorbi despre fiecare culoare și efectele sale în amănunt în articole separate și le vom studia împreună cu chakra corespondentă.

Postăm câte un articol nou în fiecare zi de luni și vineri.

Lectură plăcută!

Echipa TeKa

[iii] http://innerself.com/content/living/health/healing-disciplines/4639-color-therapy-through-the-ages-by-helen-graham.html

[iv] http://www.chakrasincolour.com/colour_science.php

error: Conținutul acestui site este protejat.

Pin It on Pinterest

Share This